Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

'Evlat nöbeti' ve HDP kongresi

Kurtuluş Tayiz tüm yazıları

Diyarbakır’da dağa kaçırılan evlatları için HDP binası önünde nöbet tutan 55 ailenin oturma eylemi iki ayı geride bıraktı. HDP, ailelerin taleplerini karşılamak bir yana ilgi bile göstermiyor. Aileleri gündemden düşürmek için hiç yoklarmış gibi davranıyorlar.  

Kandil ise kendi derdinde tabii, can telaşında. Barış Pınarı Harekatı ve Pençe operasyonunun şokunu henüz atlatabilmiş değiller. Bundan sonra da devletin nefesini her an enselerinde hissedecekler. 

Dağda da, şehirde de aslında psikolojik olarak büyük bir çöküşü yaşıyorlar. HDP’nin İstanbul kongresinde yaşanan rezalet görüntüler bu yenilgili ruh halinin dışavurumu. Ve tamamen tahrik amaçlı hareketler. Devleti, milleti tahrik ederek, karşı reaksiyon üretip yeniden “mağduriyet” hallerine bürünmek istiyorlar.  

Ama aynı nehirde iki kez yıkanmaz. “Mağdurum” demekle mağduriyet de oluşmaz.  İstanbul kongresindeki görüntüler tek başına partilerinin kapatma sebebi olabilir. Ve bu yönde alınacak bir karar, Venedik kriterlerine de tam olarak uymaktadır.  

Bunun için terörle bağlantılı belediyelere yapılan atamalara bakmaları yeterli. Artık istedikleri gibi at koşturmaları mümkün değil. Devletin bir kararı var; terörle sahiden mücadele ediliyor ve bu mücadele, terörün siyasi uzantılarını da kapsıyor! 

Bu saatten sonra ne CHP, ne İYİ Parti ne FETÖ, ne de bir başkası HDP’yi kurtarabilir. HDP’nin yapacağı tek şey her seçimde oyları CHP’ye yönlendirip aklınca AK Parti’den intikam almaya çalışmak olacak.  

Bu döngüyü istedikleri kadar devam ettirebilirler; ama sonuçta ne AK Parti’ye, ne de bu ülkeye bir şey kaybettirebilirler. Devlet terörle kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam ederse, terörün siyasi uzantıları da günden güne eriyip etki ve desteğini kaybedecektir. 

Diyarbakır’da “evlat nöbeti” tutan anaların eylemi bu açıdan son derece önemli. Bu analar, HDP’nin Kürtler açısından neyi ifade ettiğini çok güzel bir şekilde gözler önüne serdi. HDP, Kürt çocuklarını dağa çıkarıp ölüme gönderen bir terör şebekesinin şehirdeki uzantısı konumundadır. HDP, tam olarak bunu temsil ediyor. Bu aileleri görmezden gelerek, yok sayarak HDP, bu gerçeği artık gizleyemeyecektir.  

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları