Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Erdoğan'ın S-400 zaferi

Kurtuluş Tayiz tüm yazıları

Muhalefetin, dolar/faiz lobisinin elini ovuşturarak beklediği S-400 krizi Türkiye lehine çözülme yoluna girdi. G-20 zirvesinde bir araya gelen ABD Başkanı Trump ile Başkan Erdoğan, S-400 konusunu ele alarak meselenin iki ülke arasında krize yol açmaması konusunda anlayış birliğine vardı. ABD Başkanı’nın her ne kadar verdiği sözleri tutmakta bir sıkıntısı olsa da, dünya kamuoyu önünde Erdoğan/Türkiye’nin haklılığını teyit etmesi büyük bir gelişmedir.  

Donald Trump’ın konuyla ilgili altı çizilmesi gereken sözleri şöyle: “Türkiye Patriot almak istedi ama Obama, müttefik olmamıza rağmen vermedi. Bu iyi bir şey değildi. Türkiye’ye hiç adil davranılmadı. Türkiye de, savunması için Rusya’ya gidip S-400 aldı. Bu gerilimde Erdoğan’ın hatası yok. Erdoğan benim bakış açımla çok çetin biri. Ama iyi ilişkilerimiz var.” 

ABD Başkanı’nın, dünya kamuoyu önünde sarf ettiği bu sözlerden sonra geri adım atıp atmaması, Pentagon’un baskısına boyun eğip eğmemesi artık çok da önemli değil.

S-400 konusunda Erdoğan ilk günden beri haklıydı ve Türkiye’nin bu konudaki tezleri, ABD Başkanı tarafından dünyanın gözleri önünde kabul edildi. Bu saatten sonra S-400 konusu üzerinden ABD/Pentagon’dan veya Avrupalı müttefiklerimizden gelecek hiçbir baskının, yaptırımın meşruiyeti yoktur, kalmamıştır.

Erdoğan, Türkiye’nin haklılığını G-20 zirvesinde ABD Başkanı’na kabul ettirerek önemli bir zafere imza atmıştır.  

Böylece, içeride olası kriz beklentisi içinde olan muhalefetin hazırlıkları da boşa çıkmıştır. Gerçi muhalefet için kriz beklentisi tümden boşa çıkmış da değil. Türkiye, Doğu Akdeniz’de çetin bir mücadele içindedir.

Burada da karşı ittifakı destekleyerek Erdoğan’a muhalefet edebilirler. Böyle bir olasılık elbette var. Her krizde Türkiye’nin karşısında yer alan yabancı devletleri/güçleri tutmak sorun değilse muhalefet işsiz kalmaz, onu söyleyelim.  

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları