Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Anti-emperyalist Portakal! 

Kurtuluş Tayiz tüm yazıları

Amerikan kanalı (Türkiye uzantılı) FOX TV’nin, Kanal İstanbul’a karşı çıkma gerekçesi hayli enteresan. Fatih Portakal’a göre Kanal İstanbul, ABD donanmasının Karadeniz’e çıkışının önünü açmak için yapılıyor! 

Portakal’ın, yükselen ABD karşıtlığını Kanal İstanbul karşıtlığına kanalize etmeye çalışması kabul edelim ki takdire şayan bir tilkilik. Amerikan kanalında “anti-Amerikancı” numarası yapıyor. Algı operasyonu adına her şeyi deniyor. Kendince şeytana pabucunu ters giydirmeye çalışıyor.  

Kanal İstanbul’a değişik gerekçelerle muhalefet edilebilir elbet. Yeter ki 3. Havalimanı’na yapılan muhalefet gibi olmasın. İstanbul Havalimanı’na yönelik yapılan muhalefetin nasıl saçma olduğu bugün iyice ortaya çıkmış durumda. Bu havalimanının taşıdığı yolcu sayısı 50 milyonu geçti. Daha birinci yılında onca kehanet, kötü senaryo çöp oldu. İşler tıkır tıkır yürüyor. Havalimanı hakkında o kadar atıp tutanlar peki şimdi nerede?  

Aynı isimler, bu sıralar Kanal İstanbul projesini karalamakla meşgul. Akılları sıra Amerikan kanalında İstanbul Kanalı’nı karalıyorlar ve bu karşıtlığı da “anti-Amerikancılık” ile pazarlamaya kalkıyorlar. 

Kanal İstanbul 2011’den beri üzerinden çalışılan/mesai yapılan bir proje. Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda üniversiteyle, 200’e yakın akademisyen ve uzmanla 33 bilim dalında çalışma yürütüldü. Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre “97 noktada çevresel ölçüm (ağır metal, toz, sediment, hidrolik ve benzeri), 15 noktada gürültü ve titreşim ölçümü, 304 noktada 17 bin metre sondaj (karada, denizde ve gölde) gerçekleştirildi. 8 noktada yer altı suyu akış tespit kuyusu, 17 noktada hidrojeolojik gözlem kuyusu açıldı. 57 kurum ve kuruluştan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) görüşü alındı ve sürece onların da katılımı sağlandı.” 

Kanal İstanbul Projesi’nin faydası ve zararı üzerine kaçınılmaz olarak çokça tartışma yapılacaktır. Ancak, bu proje üzerinde dokuz yıldır mesai yapıldığı da unutulmamalı. Araştırmadan, bilgi sahibi olmadan laf olsun diye konuşulmamalı.  

Tabii şunu da unutmuş değiliz; bu kanal projesine karşı çıkanlar bundan önceki bütün prestijli milli projelere de karşı çıkmıştı. Hani, bir tanesine karşı çıkmış olsalardı anlayabilirdik; fakat bugün gurur duyduğumuz projelerin neredeyse hepsine karşı çıkmışlardı. Samimiyetlerine güvenimiz maalesef hiç kalmadı. Ayrıca bu “anti-Amerikancılık” numaralarını da artık millet yutmuyor. Kimin anti-emperyalist ve Amerikan karşıtı olduğunu, kimin Amerikan uşağı olduğunu millet çok iyi biliyor.

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları