Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

İşte CHP'nin ABD teslimiyeti

Emin Pazarcı tüm yazıları

Yazmak zorundayım, bilinmeli bunlar. Laf değil, tarihi belgeler! Bugün “mektup” istismarı ve  “papaz edebiyatı” yapanların sabıka dosyaları! Üstelik, CHP sözcülerini insan içine çıkamayacak hale getirecek kadar acı! 

Bakın CHP bu ülkeye neler yaşattı!.. 

14 Nisan 1944. Milli Şef İnönü dönemi. ABD ve İngiltere, Türkiye’ye ortak nota veriyorlar: 

“Almanya’ya krom madeni satışını derhal durdur. Aksi halde Türkiye’ye ekonomik ambargo uygulayacağız. “ 

Hemen gereği yerine getiriliyor. İnönü, 21 Nisan’da Almanya’ya krom satışını durduruyor. 

Bu olay, CHP’yi karıştırıyor. “Böyle teslimiyet olmaz” diyen N. Menemencioğlu, 15 Haziran’da bakanlıktan istifa ediyor. 

ABD ve İngiltere “yetmez” diyor. İnönü de onları memnun etmek için Almanya ile siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkileri tamamen kesiyor. CHP bu teslimiyeti, Başbakan Şükrü Saracoğu’nun 2 Ağustos 1944 tarihli açıklaması ile taçlandırıyor: 

“Müttefikimiz İngiltere, Almanya ile bilcümle münasebetimizi kesmemizi istemişti. Hükümetimiz bu talebi haklı görmüş ve müspet cevabı kabulü için Meclis’e sunmuştur.” 

Görüntü çok net: 

ABD ve İngiltere emrediyor. CHP yönetimi anında yerine getiriyor. Üstelik, hiçbir şey gizli saklı değil, kamuoyuna açık olarak gerçekleşiyor. 

Bu kadarla kalsa iyi… 

ABD ve İngiltere’nin talebi üzerine İnönü yönetimi, Almanya ve Japonya’ya savaş bile ilan ediyor!

***

ABD ile ilişkiler böyle de Rusya ila farklı mı? 

İnönü yönetimi o tarafa da teslim oluyor. Sovyet Rusya ne derse “baş üstüne” cevabını veriyor. Sırf Sovyetleri memnun etmek için 1944’te Alparslan Türkeş ve arkadaşları tutuklanıyorlar. “Tabutluk” denilen hücrelere konuyor, işkencelere tabi tutuluyorlar. “Turancılık” davasında yargılanıyorlar. 9 Eylül 1944’teki Rus İşgali sırasında Türkiye’ye sığınan Bulgaristan İçişleri Bakanı Gabrovski, 19 Eylül’de Ruslara veriliyor. 

Sovyetler bastırıyor, savaş sırasında Alman Ordusu’nda görev yapan Rus vatandaşı Türkmen soydaşlarımız, idam edilmeleri için Ruslara iade ediliyor. 

Yetmez, Romanya üzerinden Türkiye’ye girmek isteyen 30 bin Kırım Türküne de izin verilmeyerek ölüme terk ediliyor. 

En can acıtıcı olanı ise, İnönü döneminde Ruslar istedi diye TBMM kanun çıkarıyor. Teslimiyetin zirvesine çıkılıyor ve tam bir zillet görüntüsü ortaya konuluyor. Özel bir yasa ile Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Von Papen’e suikast düzenledikleri için hüküm giyen Rus ajanlar Pavlov ve Karnilkov’un cezaları kaldırılıp serbest bırakılıyor. İnönü döneminde, Türkiye’ye ABD elçileri bile talimat veriyor. 1945’te ABD’nin Ankara Büyükelçisi bir sabah Dışişleri Bakanı Hasan Saka’yı arayıp “Japonya ile ticari, diplomatik ve kültürel bütün ilişkilerin kesilmesini” istiyor. Öğle saatlerinde olayı öğrenen İnönü “derhal” diyor. Öğleden sonra toplanan Bakanlar Kurulu verilen talimatı yerine getiriyor. 

Daha onlarca örnek verilebilir. 

İşte CHP bu! 

Ve bu CHP, bugün anında cevabı verilen Trump’ın bir mektubu üzerinden siyasi manevralar yapmaya çalışıyor. Geçmişi unutup “bağımsızlık, dik durma” nutukları atıyor. 

Şaka gibi değil mi? Tam bir çadır tiyatrosu!   

Emin Pazarcı Diğer Yazıları