Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Hoş geldin 2020

Emin Pazarcı tüm yazıları

Akajans’ta muhabirdim. Türkiye’nin en büyük özel ajansıydı. 1980’li yıllarda Milli Piyango’da çalışarak karşılardık yeni yılı. O zamanlar bilgisayar sistemleri bulunmadığı gibi fax gibi cihazlar da yoktu. Telefonun ya da teleksin başına geçer, çekilen toplardan oluşan numaraları merkeze iletirdik. Büyük ikramiye gece yarısına doğru çekildiği için, yeni yıla Milli Piyango’da girerdik… 

Bütün gazeteler de bizim baskı için göndereceğimiz rakamları beklerdi. 

1970’lerde, “sarhoşum gel” hizmeti verilirdi. Polis, ekipler oluşturur, “Aman içkiliyken araç kullanmayın” anonsları yapılırdı: 

-Bizi arayın, gelip alalım. 

1990’larda Abant ve Kartalkaya gibi merkezlerde yeni yılı karşılayan Başbakanlardan mesajlar alırdık. Geleceğe yönelik net ve büyük projeler sunmasalar da vatandaşa iyi dileklerini iletirlerdi genellikle. 

Bir de geleneksel dansözümüz vardı TRT’de. Yeni yıla Nesrin Topkapı ile mi yoksa Sibel Can’la mı gireceğimizi konuşurduk. Yılın ilk günlerinde ise, büyük ikramiye taliplileri ile magazin haberleri doldururdu gazetelerimizi. Böyle yuvarlanıp giderdik işte…

***

Dün, “NATO ya da ABD bizden asker isteyecek mi?” sorusunun peşinde koşardık. Tek başımıza böyle bir irade göstermeyi düşünemezdik bile. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti olarak Libya’ya asker göndermeyi konuşuyoruz. 2020’nin ilk günlerinde bunun için Meclis’ten tezkere geçireceğiz. 

Eskiden batılılar için “Bize randevu verecekler mi?” tartışmaları yapardık. Bugün, “İsterlerse buyurup gelsinler, görüşürüz” diyebiliyoruz. 

Geçmiş yıllarda büyük bir yatırım gündeme geldiğinde “Kim yapacak?” sorusunu sorardık. Artık “Biz yaparız” noktasına ulaştık. Yıllar boyunca “Yılbaşı sebebiyle otobüs ve trenlerde yer yok” haberleri yaptık. Son yıllarda göklere bakıyor, “Uçaklar tamamen doldu” diyoruz. 

Çok değişti Türkiye!.. 

Böyle olunca yeni yıla yönelik beklendiler de farklılaştı. Başkan Erdoğan’ın yeni yıl mesajında, Akdeniz’deki projelerimiz, Libya ve Suriye’deki misyonumuz, terörü bitirme kararlılığımız ve 2022’de seri üretime geçecek yerli otomobilimiz gibi konular yer aldı. “Yılbaşı” denince, aklımıza ilk gelen dansöz ve Milli Piyango çekilişi haberleri, oldukça gerilerde kaldı.

***

Karşı çıkanlar olsa da, “olmaz yapılamaz” diyenler bulunsa da dev bir proje olan Kanal İstanbul’u konuşuyoruz artık. Son teslimatlarla birlikte ATAK taarruz helikopter sayımız 55’e, İHA’larımızın miktarı da 120’ye ulaştı. Üretiyor, hem savunmamızı güçlendiriyor, hem de bunları dost ve müttefik ülkelere satıyoruz. Şimdiden 2022’de üreteceğimiz yerli otomobilin ihracat hedef ve rakamlarını konuşuyoruz. 

Yerli ve milli savaş gemilerimiz tersanelerden indiriliyor, denizaltılarımız üretime alınıyor. Dört bir yanda petrol ve doğal gaz arama çalışmalarımız devam ediyor. Bor madenimiz, her geçen gün farklı kullanım alanlarında boy gösteriyor. 

Vesaire, vesaire… 

O yüzden 2020’ye çok farklı ve büyük ümitlerle bakıyoruz. Tabir-i caizse yıldızlara doğru ok atıyoruz biz. Projelerimiz ve gelecekten beklentilerimiz o kadar çok ki!.. 

Hepimize mutluluklarla dolu yeni bir yıl diliyorum. 

Emin Pazarcı Diğer Yazıları