Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Biz nelerle uğraştık...

Emin Pazarcı tüm yazıları

Gençlere garip gelecek, biliyorum. Ama yaşadık biz bunları. Hatta bir dönem çok da uğraştık. Fakat hiç birine “ramazan” dedirtemedik. Bir “Şeker Bayramıdır” tutturmuş gidiyorlardı. “Ramazan Bayramı” diyene de ters ters bakıyorlardı. 

“Şeker mi Ramazan mı” tartışmaları ile geçti yıllarımız… 

“Ramazan Bayramı” diyenler, gerici ve yobaz oluyordu! “Şeker Bayramını” kutlayanlar da kendilerini “Çağdaş ve İlerici” olarak adlandırıyordu! Ülke bu konuda adeta ikiye bölünmüş durumdaydı. 

Çok şükür atlattık bunları. 

“Şekercilerin” ikna edildiğinden olmadı tabi ki bu. Baktılar ki “şeker” diye tutturmak bir işe yaramıyor; ramazan kelimesine alerji duyduklarını ortaya koymanın bir getirisi olmuyor. Onlar da “Ramazan Bayramı” demeye başladılar. Hatta ramazan boyunca hazırlık bile yaptılar. Akşamları iftar, geceleri sahurlarda boy gösterdiler. Dini motifleri ön plana çıkardılar. Finali de ramazan bayram namazıyla yaptılar. 

Bitti bu gereksiz tartışma, kurtulduk. Bunu da şuna buna değil, siyasete borçluyuz. Sandığın ve oyun gücü budur işte! Seçmenle inatlaşmanın hiçbir getirisi olmadığı görüldü çünkü!

***

Bir süredir sinyalleri geliyordu zaten. Birkaç yıl önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaşanmış bir olaydan bahsetmişti… 

Olay Trabzon’da geçiyordu. CHP’li gençler bir seçim öncesi köylere, kasabalara dağılmış, halkın gönlünü kazanmaya çalışıyordu. O dönemde pek çok yerde şebeke suyu yoktu. Vatandaş, evinin ihtiyacını sokak çeşmelerinden sağlıyordu. Gençler baktılar ki insanlar çeşmeden evlerine su taşıyor, “yardım edelim” dediler. Yaşlı bir kadının güğümlerine el attılar. Evinin kapısına kadar taşıdılar. Kadın teşekkür etti, “Yavrum siz kimsiniz?” diye sordu. 

Gençler de önlerine çıkan fırsatı değerlendirmek için CHP’den bahsettiler. “Biz CHP Gençlik Kolları’ndan size yardıma geldik” dediler. Kadından hiç de beklemedikleri bir tepki geldi. Yaşlı teyze gençlere “Bakın şimdi olmadı” diye çıkıştı: 

-Bunu önceden söyleseydiniz be yavrum. Ben bu suyla abdest alacaktım. Bu hiç iyi olmadı şimdi.  

Kılıçdaroğlu, olayı anlattıktan sonra, “Bu algıyı değiştirmemiz lazım” demişti. 

CHP, o günden beri algıyı değiştirmek için uğraşıyor. Geçmişte yapılanları örtmeye ve gölgelemeye çalışıyor. Bakın İstanbul’daki seçim kampanyasına bunu göreceksiniz. Daha düne kadar dinle, diyanetle ve ezanla kavga edenler, artık ellerini semaya açıp dua ediyor. 

Elimde CHP’nin eski Genel Sekreterlerinden Recep Peker’e ait bir yazı var. Parti Genel Başkanlığı’na hitaben yazılmış. TBMM’nin üzerinde bir “Faşist Konsey” kurulması gibi garip görüşleriyle tanınan Peker, aynen şöyle diyor: 

“Geçen ramazan ve bayramda Arapça ezan okumak, sala vermek, tekbir almak, bazı yolsuz telkinlerde bulunmak, gizli tarikat toplantıları yapmak gibi hareketlerde ileri gidildiği anlaşılmıştır.” 

Bu tür faaliyetlerin gereği yapılmak üzere hükümete bildirilmesini istiyor. 

Nereden nereye!.. O yüzden bugün gelinen nokta çok önemli. Ama söz konusu CHP olunca, bir de samimiyet noktası var. Asıl onun aşılması gerekiyor. 

Herkese iyi bayramlar…    

Emin Pazarcı Diğer Yazıları