Yazarlar

Doç. Dr. Özlem Kırandı

Doç. Dr. Özlem Kırandı

Koronavirüse karşı egzersiz ve besin deposu şart!

İçinde bulunmuş olduğumuz süreçte sağlıklı yaşam amacı ile yapılan egzersizlerin hafif, orta şiddette, strese yol açmayacak boyutta olmasına ve egzersiz modeli seçiminde daha dikkatli olmanızı öneririm. Birçok kişinin sosyal medya paylaşımlarında egzersizin bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkilerinden bahsedilmektedir. Evet, egzersiz bağışıklık sistem fonksiyonları üzerinde etki etmeye yardımcı olur; ancak etki düzeyi egzersizin; şiddeti, süresi, yoğunluğu ve bireyin fiziksel uygunluğuna bağlıdır.

Yaşamış olduğumuz durumu değerlendirirken alınan birçok tedbir ve önlemler içerisinde “egzersizi” bu sınıflamanın içinde tutarak hafif ve orta şiddette yapılan hareketlerin bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Ancak, uzun süreli ve şiddetli egzersizlerin bağışıklığı zayıflatacağı ve bu süreç içinde enfeksiyonlara karşı zor durumla karşılaşılmaması için dikkat edilmesi gerektiğini bilmek gerekir.

Bağışıklık sistemi; dengeli ve sağlıklı beslenme, gerekli tedbirleri almak, yeterli uyumak, hareketli kalmak ve stres yönetimi ile desteklenebilir. Söylemek istediğim; uzun süreli ve şiddetli egzersizlerden kaçınmanız ve hafif orta düzeyde egzersizleri tercih ederek evde hareketsiz ve öğünleri arttırmadan alacağınız önlemler bu süreci geçirmeye yardımcı olacaktır.

Örneğin; evinizde müzik eşliğinde yapacağınız dans, saat başı burundan alıp ağızdan vereceğiniz 10 tekrarlı nefes egzersizi, saat başı 1-5 dakika aralığında evin içinde dolaşmanız, iletişimlerde pozitif yaklaşımlar sizi ve aile bireylerini neşelendirecek, hareketli kılacak aynı zamanda beden ve zihin sağlığınıza iyi gelecektir. Kendinizin ve çevrenizin “iyi hissetme duygularını” yükseltin. Evlerinizde hareketli kalın!

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 10 BESİN ÖNERİSİ

1-SELENYUMDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Selenyum, Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir.

Deniz ürünleri, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

2-C VİTAMİNDEN ZENGİN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Sigara içen bireylerin günlük C vitamini gereksinimi içmeyenlere göre 2 kat fazladır.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda da iyi bir enfeksiyon savardır.

Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler güçlü C vitamini kaynaklarıdır.

3-ÇİNKODAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Çinko bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında önemli bir role sahiptir. İmmün sistemini de güçlendirerek hastalıktan korunmamızda bize güçlü bir destek sağlar.

Hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

4-PROTEİNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Enfeksiyon geçirilen dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir.

Proteinin en iyi kaynakları yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, peynirdir.

5-OMEGA 3 KAYNAĞI

Omega 3’ün bağışıklığı destekleyici ve güçlendirici özelliği vardır.

Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.

6-D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT EDİN

D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurken hastalıklara davetiye çıkarıyor.

7-PROBİYOTiKLER VE PREBİYOTiKLER

Değişen beslenme alışkanlıkları sonucu bozulan bagırsak mikrobiyotasını düzenleyip geliştiren probiyotikler, en iyi bağışıklık güçlendiricileri arasında.Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, sirke gibi besinler bulunur.

8-SU TÜKETİMİ

Vücuttaki toksin atımını hızlandırmak için su tüketimi çok önemli.

9-ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN

Son yıllarda yapılan çalışmalar, fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozduğunu ve bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir.

10-MEYVE TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Günde 3-4 porsiyon renk renk meyvelerden tüketmeye özen gösterin.

Doç. Dr. Özlem Kırandı Diğer Yazıları