Yazarlar

Derya Canan Süter

Derya Canan Süter

derya.suter@aksam.com.tr

Spielberg’den gazetecilik hikâyesi

Steven Spielberg’in son filmi göz alıcı oyuncu kadrosu ile dikkatleri üstüne toplarken gazeteciliğin etik yönünü çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

Meryl Streep’in yer aldığı bir filmin vasat veya ortalama olabilme ihtimali nasıl aklımıza gelmiyorsa, Tom Hanks’i Washington Post’un efsanevi editörü Ben Bradlee rolünde beyazperdede hiç yadırgamadan izlememiz de aslında oyunculuğun büyüsünü ve iyi bir kadronun filmi nasıl sırtlayıp gidebileceğini anlatmaya yetiyor. Zaten Spielberg de bu iki dev oyuncunun enerjisinden ve ikili sahnelerindeki karşılıklı paslaşmalarından güç alarak önemli bir gazetecilik hikâyesini, 1971 yılında ‘Pentagon Belgeleri’ olarak bilinen Amerika’nın Vietnam Savaşı hakkındaki gerçekleri kendi halkından saklayarak bilinçli olarak kamuoyunu yanılması üzerine yaptığı gizli bir araştırmayı Washington Post gazetesinin yayımlamasını ele alıyor.

OSCAR’DA İPİ GÖĞÜSLEYEBİLİR Mİ?

Hatırlarsanız yine benzer bir türde, gazeteciliğin toplum ve kamuoyu üzerindeki sorumluluklarından yola çıkarak, Katolik kilisesinin karıştığı taciz davalarını su yüzüne çıkaran The Boston Globe gazetesinin gerçek hikâyesini konu alan ‘Spotlight’ filmi 2016 yılı Akademi Ödülleri'nde toplam 6 dalda aday olup ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Senaryo’ kategorilerinde ödül kazanmıştı. ‘Spotlight’ın ardından ‘The Post’a bu seneki Oscar’da ne düşer merak etmekle birlikte, 17 yıllık bir aradan sonra bu filmle yeniden Tom Hanks Oscar adayları arasında anılmaya başlandı bile. Filmde Amerika’nın ilk kadın yayıncısı ve aynı zamanda Washington Post gazetesinin sahibi Kay Graham’ı canlandıran Meryl Streep ise hayatında hep arka planda kalmayı tercih etmiş bir kadının gösterdiği büyük cesareti sesinden vücut diline kadar yine muhteşem bir doğallıkla yansıtıyor.

İZLENMESİ GEREKEN BİR FİLM

‘The Post’, toplumun haber alma özgürlüğü ve gazetecilik etiği üzerine iyi bir kurgu ve etkileyici sinemasal anlatım biçimiyle gereksiz yan yollara sapmadan derdini anlatıyor. Filme konu olan ‘Pentagon Belgeleri’nin ardından Watergate skandalının ortaya çıkarılmasında da önemli rol oynayan Washington Post gazetesinin bu gerçek hikâyesi sadece gazetecilik öğrencilerini, yayıncıları ve gazetecileri değil çoğu kişiyi etkileyecek ve Oscar alacak olsa da olmasa da izlenmesi gereken değerli bir film.

Derya Canan Süter Diğer Yazıları