Yazarlar

Deniz Gökçe

Deniz Gökçe

deniz.gokce@aksam.com.tr

Tüm merkez bankacılar “Bitcoin’e bulaşmayın!” diyor!

Deniz Gökçe tüm yazıları

Şu anda, ABD Merkez Bankası'nın en tecrübeli yöneticisi, uzun zamandır işin başında olan ve New York Merkez Bankasının Başkanlığı yapmakta olan

William Dudley’dir. 

Dudley uzun zamandır “Bitcoin” konusunda susmuştu ve olanları yakından incelemekte idi. Sonunda da karar vermiş olacak ki, kısa süre önce medyaya : “Bitcoin alanlar sonunda çok yüksek ziyanlara uğrayacaklar!” dedi. 

Dudley, geçtiğimiz perşembe günü, New York’ta  “Bu “crypto” para denen şeylerin aslında çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Çünkü pratikte değerlerinin ne olduğu veya olabileceğini belirleyebilmek pek mümkün değil!” demişti.    

Dudley geçtiğimiz dönemde büyük fırtınaların tahribat yarattığı Puerto Rico ve de ABD Virgin Adalarında konuşurken de, sorulan soruların en çoğu “bitcoin” ve benzerleri konusu ile ilişkili bulunuyordu. Ama Dudley, zaten sadece bu naylon paraların devlet ile alakası yok, devlet politikalarınla da ilişkisi yok diyordu. Çünkü dijital paralar bilindiği gibi salt elektronik olarak mevcuttular. 

Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de bu ayın başında insanları ikaz etmiş ve de “Dijital para denilen şeyler , “çok çok riskli şeyler olarak değerlendirilmeli !”  demişti. 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney de geçtiğimiz pazartesi günü Reuter’s de konuşmuş ve “ Bu dijital paralar bugüne kadar çılgınca çıkıp indiklerinden, insanları üzücü duruma getiriyorlar!”  demişti. Hele Bitcoin’un değer dalgalanması bilenler için durum çılgınca idi. 

Bitcoin 20 Mart 2017 tarihinde, 946 dolar değerinde idi. 18 Aralık 2017 tarihinde ise Bitcoin 19.501 dolar değerine çıkmıştı. Sonra 10 000 doların altına düştü, bir ara 6000 değerine kadar geriledi. 

Dudley Bitcoin ve benzerlerinin felaket yaratma potansiyeli olduğunu düşünüyor, FED yöneticilerinin diğerleri de benzer değerlendirmeler yapıyorlar. Şu anda FED’in yönetim kurulundaki kişilerden Randal Quarles daha kasım ayında “Bugünkü kullanımı önemli olmadığı için, değer iniş ve çıkışı bir anlama gelmiyor. Ama bu paralar alenen kullanılır hale gelirse, o zaman dijital paralar çok önemli finansal stabilite sorunu yaratabilir diyordu. 

Bütün dijital para kurumlarının varlıklarını topladığınız zaman kabaca şu günlerde 450 milyar dolar kadar bir varlıktan bahsediyoruz. FED’in hesabına göre ise FED’in yarattığı ABD parası ise toplamda 1.6 trilyon dolar kadar. 

Bitcoin ve benzerlerini sevenler ise devlet kontrolunda olmadığı için onu sevmekteler. Ama bazı uzmanlar da insanların Bitcoin alabilmek için kredi aldıklarını görünce “Bu felakettir !” demekteler!

Deniz Gökçe Diğer Yazıları