Yazarlar

Deniz Gökçe tüm yazıları

Salı günü yapılan Alabama Eyaleti’ndeki senato seçiminde Başkan Trump ve de stratejik siyaset  danışmanı Steve Bannon, Cumhuriyetçi Parti adayını desteklemek için yollara dökülmelerine rağmen, adaylarının kazanmasını gerçekleştiremediler. Adayları Ray Moore seçimi kazanamadı. Halbuki Cumhuriyetçiler neredeyse, 20 yıldır Alabama’da kazanmakta idiler. Bu sefer kazanamadılar!

Alabama oldukça tutucu bir eyalettir. Başkenti de Birmingham’dır. Alabama’nın Cumhuriyetçi adayı,Trump ve Bannon tarafından desteklenen Ray Moore, aslında iki defa eyaletin mahkemesindeki görevinden alınmış bir adaydı. 

Ama daha da önemlisi, ABD’de başlayan ve genç kadınların yaşlı erkekler tarafından cinsel sorunlar yaratarak kullanılması olgusuna da katılmış bir kişi idi. 9 Kasım günü Washington Post bir makale yayımlayarak aday Moore’un 30 yaşındayken 14 yaşında bir kızı iğfal etme girişiminde bulunduğunu yayımlamış. Dolayısıyla seçimde kayıp, Cumhuriyetçi Parti’nin kaybından çok seçilen adayın berbat bir kişilik sahibi olmasından kaynaklanıyordu. 

Gerçekler ortalığa dökülünce de seçilmesi beklenmeyen Demokrat Parti’nin adayı yüzde 50 üzerinde oy alarak seçimi kazandı. Trump ve Bannon’ın destek seyahatı ise işe yaramadı. İlginçtir, Trump bugüne kadar üç adayı seçimlerinde destekledi ve üçünde de aday kaybetti. Desteklediği üç aday, biri Virginia Guvernörü seçimi adayı, biri Alabama Cumhuriyetçi senatörü seçim adayı ve de biri Alabama Genel Senato seçimi adayı olmak üzere Trump’ın desteğine rağmen kaybettiler. Bu üç seçim kaybı Cumhuriyetçilerin liderleriyle başkan arasında da bir uçurum yarattı. Cumhuriyetçilerin Senato lideri Mitch McConnell aslında ısrarla Cumhuriyetçi Parti’nin Bay Moore için destek vermemesini talep etmişti.

Demokrat Partisi adayları ise muhafazakar eyaletlerde kazanma konusunda kötümserdiler. Ama bugün seçimlere bakışları değişmekte. Seçim sonuçlarına bakıldığında kadınların yüzde 58 kadarı Demokrat aday Bay Jones’a oy vermişti. Cumhuriyetçi aday ise yüzde 41 oy almıştı.

Genç seçmenlerin oyları ise yüzde 60 Bay Jones’a yani Demokrat adaya giderken, yüzde 38 kadarı Moore’a gitmişti. Diğer taraftan da ilginçtir, Demokratlar iki senato adayı seçimini daha kazanırlarsa siyasi denge değişecek. Birçok eyalette Demokratların Cumhuriyetçilerden oy alan eyaleti Demokrat yapmaları gerekiyor. 

Trump ve Bannon ise ‘çapkınların’ seçim kaybını önleyemiyor.  

Deniz Gökçe Diğer Yazıları