Yazarlar

Deniz Gökçe

Deniz Gökçe

deniz.gokce@aksam.com.tr

Boeing, düşüş nedenini iyice incelemek zorunda!

Deniz Gökçe tüm yazıları

Aynı modelde iki yeni Boeing uçağın peş peşe düşmesi, sık sık olan bir olay değildir. İki uçağın düşmesi toplamda 346 kişinin ölümüne de neden oldu. Bu olay dünya çapında da tüm 737 Max uçaklarının uçuştan kaldırılmasını gündeme getirdi.

Uzmanlara göre, her iki uçak da, pilotların uçağa verdikleri yönle, uçağın gittiği yön arasında  uyuşmayan, bilimsel sorunların kurbanı olmuş. Boeing uçağının pilotu yükselme emri verirken, uçağın pilota uymayıp alçalıp düşmesi, daha önceleri pek olmamış bir kaza türüymüş. İki kazanın da benzer şekilde olması Boeing ve de FAA tarafından, önemli soruları gündeme getirdi. İlk kaza olan Lion Air’in düşüşü sonrasında hemen tüm uçaklarının yere indirilmesi gerekirdi diye düşünen pilot sayısı da, oldukça çok! Ama FAA, dünyadaki aviasyon pazarında en yüksek tedbirlerin alındığını da biliyor. Örneğin Çin’in aviasyon otoritesi, derhal 737 Max uçaklarını yere indirmiş.

Ama ABD Başkanı Donald Trump, “FAA başkaları uçakları indirmeden çok daha önce tedbir almalıydı” diyor.  

Genelde, modern dönemde pilotların kullandıkları uçakta sürat ve gidiş konusunda sorun olmaması ve de tehlike gündeme gelirse de, hemen önlemesi gerekiyordu. Birden fazla benzer uçak düşüşü, ancak bundan 30 yıl kadar önce olmuştu. 737 Max Boeing’in modeli, 1960’daki modelinin modern hale getirilmiş şekli. Ama, Boeing ve FAA neden jetleri ilk kazadan sonra da uçuşa bıraktı sorusunun da cevabı yok. Şu anda Boeing tamamen sorumlu görülüyor, FAA ve 737 Max dersi, yeni modellerin ancak bundan sonraki uçakların tamamen yeniden ve önemli değişiklilikler yapılarak uçuşa geçilmesini gerektiriyor gibi.

Eğer yeni modellerde uçağın değiştirilmesi ve ayrıca da pilot eğitiminin de değiştirilerek yeniden tamamlanması gerçekleştirilemezse de hiç uçuş yapılmamalı.

Eğer sadece yazılım ve pilot eğitimi gerekiyorsa da, yolcuların endişesi kısa bir süre sonra ortadan kaldırılabilir. Ama eğer uçağın fiziki yapısında, çok yüksek bedelli bir değişiklik gerekiyorsa da, başka türlü ve yeniden gündeme getirilen bir yaklaşım da gerekli olabilir.

Gerçeğin ne olduğunu da, zaman içinde, tamamen öğreneceğiz.  

Deniz Gökçe Diğer Yazıları