İtalya'nın gözlem uydusu yörüngesine gönderildi

İtalya'nın yer gözlemi için geliştirdiği PRISMA uydusu ESA’nın Vega roketi ile yörüngesine gönderildi.

TM Dijital Haber Merkezi

PRISMA uydusu 21 Mart Perşembe günü geç saatlerde Amerika kıtasının güneyinde bulunan Fransız Guyanası'ndaki Uzay Merkezinden Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait Vega roketi ile başarıyla yörüngesine gönderildi.

PRISMA (Precursore Iperspettrale della Missione Appativa) uydusu, İtalyan Uzay Ajansı (ASI) tarafından bir hiperspektral sensörü pankromatik, orta çözünürlüklü bir kamera ile birleştiren yenilikçi elektro-optik enstrümantasyonlu bir Dünya gözlem sistemi.

Hiperspektral görüntüleme (Hyperspectral Imaging), diğer spektral görüntülemeler gibi bilgiyi toplar ve elektromanyetik tayfta işlemden geçirir. Ama insan gözünün 3 bantta (kırmızı, yeşil ve mavi) algılayabildiği görünür ışıktan başka, spektral (tayfsal) görüntüleme, tayfı birçok banda ayırır.

Bu kombinasyonun avantajları, görüntünün geometrik özelliklerinin tanınmasına dayanan klasik gözlem kabiliyetine ek olarak, görüntüde bulunan nesnelerin kimyasal-fiziksel kompozisyonunu da belirleyebilir.

Uyduların hiperspektral kamera ile donatılması, bilimsel bilgi toplama, kaynak yönetimi, ürün sınıflandırma, kirlilik kontrolü gibi birçok alanda faydalı görüntüler elde edilmesini sağlar. Bu sayede Ulusal Güvenlik alanında bile daha ileri görüntüler elde etmek mümkündür.

879 kilogram ağırlığındaki uydu, dünyadan 615 kilometre uzaklığa, Güneş eşzamanlı yörüngeye (SSO) yerleştirildi.

Güneş eşzamanlı yörünge, irtifasının ve yörünge eğikliğinin, yörüngede yer alan uydunun gezegen üzerindeki bir noktadan her bir geçişini aynı yerel zamana denk getirecek şekilde seçildiği yörüngelerdir. Bu tip bir yörüngede uydu devamlı olarak aynı miktarda Güneş ışığına maruz kalacaktır. Görüntü alan gözlem uyduları ve hava tahmin uyduları için kullanışlı bir yörüngedir.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın