6 buçuk saatlik uzay yürüyüşü başlıyor: Canlı yayın

İki astronotun gerçekleştireceği ve yaklaşık 6 buçuk saat sürmesi beklenen uzay yürüyüşü bugün başlıyor.

6 buçuk saatlik uzay yürüyüşü başlıyor: Canlı yayın

TM Dijital Haber Merkezi – Gökhan Ertaş

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), bugün Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) bulunan iki astronotun yapacağı ve yaklaşık 6 buçuk saat sürmesi beklenen bir uzay yürüyüşünü canlı yayınlayacak.

22 Mart Cuma günü saat 13:30’da (TSİ) başlayacak olan uzay yürüyüşünü, ISS’de bulunan iki astronot Nick Hague ve Anne McClain gerçekleştirecek.

Bu yürüyüş esnasında astronotlar ISS’nin güneş panelindeki nikel-hidrojen pillerini daha yeni ve daha güçlü olan lityum-iyon pillerle değiştirecek.

UZAY YÜRÜYÜŞÜNÜ BURADAN CANLI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

29 MART’TA BİR İLK YAŞANACAK

Önümüzdeki hafta Uluslararası Uzay İstasyonunun tarihinde bir ilk yaşanacak. 29 Mart günü iki kadın astronot uzay yürüyüşüne çıkarak sadece kadınların çıktığı ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirmiş olacak.

Kadın astronotlar Anne McClain ve Christina Koch, 59’uncu mürettebatın yapacağı üç uzay yürüyüşünün ikincisini gerçekleştirecek.

59’uncu mürettebatla 15 Mart’ta ISS’ye ulaşan Christina Koch, yaklaşık 3 aydır istasyonda bulunan Anne McClain ile bu yürüyüşü geçekleştirecek.

Bu yürüyüşün yaklaşık 7 saat sürmesi planlanıyor.

İSTASYONDAKİ MÜRETTEBAT 6 KİŞİ

15 Mart’ta Rusya’nın Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssünden Soyuz FG roketi ile fırlatılan MS-12 kapsülündeki (uzay aracı) astronotlar yaklaşık 6 saatlik yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) ulaşmış ve ISS’de bulunan 3 kişilik mürettebat ile istasyondaki astronot sayısı 6’ya çıkmıştı.

15 Mart’ta ISS’ye ulaşan NASA’dan Nick Hague ile Christina Koch ve Rusya Federal Uzay Ajansından (Roscosmos) Alexey Ovchinin ve ISS’de bulunan Anne McClain, Oleg Kononenko ve David Saint-Jacques ISS’de bulunan 6 kişilik 59’uncu mürettebatı oluşturdular.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU NEDİR?

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ, İngilizce: International Space Station (ISS)), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle, üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

UUİ, deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir. İstasyon ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için çok uygun bir ortam sağlar.

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'dır. İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlenmiştir. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İstasyonun yörünge yüksekliği 330 km. ilâ 435 km. arasında değişmektedir. İstasyon zamanla azalan irtifasını artırmak için Zvezda modülünün motorlarını veya ziyaretçi uzay araçlarını kullanır. Bir günde Dünya çevresinde 15,5 tur atar.

Tüm Teknoloji haberleri için tıklayın