Gülümseyin ve gerçekten eğlenin

Biliyoruz masraflarınız had safhada ama yine de hayatınızın en özel günlerinden birine düğününüze hazırlanırken “Dans dersi almaya bütçe mi ayrılır?” diye düşünmeyin ve düğün dansı seremonisini ihmal etmeyin. Çünkü ilk dans unutulmaz… Ve ister ders alın ister almayın, dans ederken şarkınızı söylemeyi, birbirinizin gözlerine bakmayı, gülümsemeyi ve eğlenmeyi unutmayın.

Gülümseyin ve gerçekten eğlenin

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Bütün gözler üzerinizde, kameralar bu anı ölümsüzleştirmek için kayıtta. Düğününüzün ilk dansını gerçekleştirmek üzere sahne sizin… Ama o da ne! Kasılıp kaldınız, damadın ayağına bastınız, gelinin kuyruğuna takıldınız ya da birlikte duvağa dolandınız. Bugüne kadar katıldığım düğünlerin neredeyse tamamında düğünün ilk dansının bu şekilde fiyaskoyla sonuçlandığına tanık oldum maalesef.  Dans dersi alıp da dans sırasında adım saymaktan dansa konsantre olamayan, müziği, birbirilerini gözlerine bakmayı ve gülümsemeyi unutup komik duruma düşen çiftler de cabası. İşte siz bunları yaşamayın diye 8 yıldır sadece düğün dansı kursu veren Hande Kayacık’ın kapısını çaldık. Hem Hande Kayacık Dance Company’nin hikâyesini hem de düğün dansının inceliklerini öğrendik.

Hande Kayacık, aslında İTÜ Çevre Mühendisliği bölümü mezunu.  Çocukluğundan beri çok sevdiği dansa profesyonel ilgisi üniversitedeki dans kulübünde başlamış. Okul bitince de hayatı tamamen dans olmuş. Yarışmalara katılmış, dereceler almış, milli sporcu olmuş. 2006’da da yoluna eğitmen olarak devam etmeye karar vermiş. Düğün dansı dersleri vermeyeyse bir yakının düğünde fiyaskoya dönen bir düğün dansı izledikten sonra karar vermiş. 2007’de “Hande Kayacık Dance Company”yi açmış. Bugün biri Beşiktaş’ta diğeri ise Anadolu Hisarı Göksu Evleri’nde iki ofiste hizmet veriyor Dance Company. “İlk başlarda bu kadar ilgi beklemiyordum ama o günden beri binden fazla çifte bu konuda destek verdik” diyor.  

HER KESEYE UYGUN...

Dance Company’de her keseye göre ders var. Özel dersler biraz daha maliyetli ama grup dersleri de yapılıyor. ‘Standart Paket’te, daha öce hiç dans dersi almamış çiftler dört ders alıyorlar. ‘Gold Paket’te bu özel dört dersin yanı sıra bir ders de düğünden birkaç gün önce düğün mekânında çalışılıyor. ‘Exclusive Paket’te ise düğün dansı bitene kadar çiftin yanında oluyor Hande Hanım. Bir de ‘Ekopaket’ var. Orada da ilk iki ders grup olarak maksimum 5 çiftle yapılıyor ama son ders mutlaka özel. Çünkü herkesin gelinliği, müziği, mekânı farklı.

KOREOGRAFİ EZBERLETMİYORUM

Hande Kayacık ders saatleri konusunda da çok esnek. Düğün öncesi yoğun olan çiftler gece 24.00’te de, hafta sonunda da, bayram günlerinde de ders alabiliyor. Dans müziği seçiminde de yardımcı oluyor çiftlere. Oldukça zengin bir müzik arşivi var. Derslerde  koreografi de ezberletmiyor Hande Kayacık. “Çünkü bir rutin ezberletirseniz kasılırlar, adımlarını sayarlar. Önemli olan rahat olmaları” diyor.  

ZEYBEK DE VAR ÇİFTETELLİ DE…

Düğün dansının ne kadar incelikli bir iş olduğunu da öğreniyoruz. Mesela gelinlik modeli bile önemli. Kuyruklu mu kuyruksuz mu, duvak uzun mu kısa mı? “Bazen öyle bir figür oluyor ki o duvağa olmayacak, hemen değiştiriyoruz. Burada kuyruklu etekler, duvaklar giydirip çalıştırıyorum ki orada eteğe takılırsa, duvak dolanırsa bunların üstesinden nasıl gelecekler bilsinler” diye anlatıyor bu incelikleri. Hande Kayacık sadece ilk dansla da yetinmiyor. Düğünlerinde bütün kurtlarını dökmek isteyenler için Zeybek’ten çiftetelliye, roman havalarından miskete, oryantalden sirtakiye kadar her türlü dans için eğitim veriliyor burada. Ama Kayacık, ilk dans olarak ‘daha zarif ve romantik’ diye tanımladığı salon danslarını salık veriyor yine de. 
 

Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın